Een oscilloscoop is een (nogal lomp) apparaat om elektrische signalen visueel weer te geven, denk hierbij aan geluidsignalen, digitale signalen, maar ook bijvoorbeeld brom en ruis op de voeding spanning van een apparaat.
In de meeste gevallen zul je bij modelspoor geen oscilloscoop nodig hebben.
Het kan handig zijn als je de signaal kwaliteit van DCC wilt beoordelen of als je bijvoorbeeld wilt zien waarom het geluid van je kerkklokken vervormd klinkt of er brom of ruis te horen is.
Je kunt met een oscilloscoop zichtbaar maken of de brom van de voeding komt, of kijken of de vervorming door de geluidsbron of de versterker veroorzaakt word.
Voor het gebruik is enige kennis van signaal vormen, frequentie, volt, wisselspanning, gelijkspanning, enzovoort, wel noodzakelijk.
Voor hobby gebruik is een nieuwe oscilloscoop te duur, maar via marktplaats/ebay worden ze aangeboden voor bedragen tussen 30 en 60 euro, verbaas je niet als ze een beetje oud zijn, ik heb er één van 40 jaar oud die het nog prima doet. De exemplaren met rechthoekige beeldbuis zijn iets jonger dan die met een rond scherm.
Kijk wel of de probe(s) er bij is / zijn en natuurlijk of het apparaat werkt. Een probe is een speciaal meetsnoer voor een oscilloscoop. Voor signalen met lage frequenties, gaat het ook zonder, maar voor hoge frequenties heb je echt een probe nodig.
Als alternatief kun je ook je PC, tablet of smartphone gebruiken, daar heb ik een aparte pagina aan geweid.
Belangrijk verschil is dat een echte oscilloscoop al snel frequenties tot 5 of 10 Mhz (10.000.000 hertz) kan weergeven, een PC met geluidskaart komt niet verder dan 10 Khz, maximaal 20 Khz (20.000 Hertz), maar dat is voor gebruik bij de modelbaan vaak al voldoende.