Soldeerbout draadloos

Draadloze soldeerbouten zijn superhandig om even een draadje onder je treintafel te solderen een draadje in een locomotief vast zetten, een paar elektronica componenten op een print te solderen, geen gerommel met netsnoeren of verlengsnoeren. Het snoer zit niet in de weg.

Door het geringe vermogen van rond 8 Watt zijn ze niet geschikt voor het zwaarder werk.

De meeste hebben een ingebouwde accu de opgeladen wordt via USB, maar ze zijn ook te vinden die met 3 of 4 AA batterijen werken.

Merkloos en aanbiedingen van grootgrutters

Action en Lidl hebben vaak leuke aanbiedingen in draadloze soldeerbouten voor prijzen tussen 10 en 15 euro.

Een heel handig apparaat, werkt prettig is snel warm, heeft 1 of 2 LED lampjes die je werk verlichten.

8 Watt, dat is genoeg voor componenten op een print solderen, een draad verlengen of vast zetten en ander klein werk.

Ze worden geleverd met batterij, een houder en wat soldeertin.

De accu wordt geladen via USB, soms zit er een USB lader bij, soms ook niet, je kunt dan de lader van je smartphone gebruiken.

Als de soldeerpunt aan vervanging toe is, dan heb je een PROBLEEM, Action en Lidl leveren geen vervangende stiften. Ze zijn soms wel te vinden via amazon en aliexpress, maar zijn dan net zo duur of duurder dan de hele soldeerbout

Wees voorzichtig als je ze ergens anders koopt prijzen kunnen voor dezelfde soldeerbouten variëren van 20,00 (bol.com) tot 55,00 Aliexpress).

Ze beschikken beide over een 4 Volt, 1500 mAh accu, volledige laadtijd 4-5 uur, gebruiksduur 60 Minuten (volgens opgave van de fabrikant ;-), soldeer temperatuur 400-470 ℃, vermogen 8 Watt.

Deze twee waren ten tijde van het schrijven van dit verhaal in de aanbieding.

Ferm SGM1014 Action 9,95
Parkside PKLA 4 A2, Lidl 14,99

Er zullen ongetwijfeld nieuwere versies op de markt verschijnen, maar betaal er niet te veel voor omdat er geen vervangende soldeer stiften leverbaar zijn.

Velleman

Op het moment van schrijven heeft Velleman de VTSUSB1 in het assortiment, losse soldeerstiften kosten rond 3,95 en zijn verkrijgbaar bij de zaak waar je de soldeerbout koopt.

De soldeerbout wordt geleverd met de accu, een soldeerpunt, de houder / standaard met geïntegreerde soldeerpunt reiniger. Laden via USB, alleen een USB kabel wordt meegeleverd.

Gegevens : batterij 2200 mAh, soldeer temperatuur 380-420 ℃, vermogen 8 Watt

Ook hier weer opletten met de prijs, okaphone.com 32,50, elektronicatekoop.nl 34,95, via bol.com 44,95, maxtotaal.nl 59,95

Weller

Op het moment van schrijven heeft Weller een draadloze soldeer bout die werkt met 4 AA batterijen.

Vermogen 8 tot 12 Watt, soldeer temperatuur omschakelbaar 380 of 480 ℃.

Vervangende soldeerstiften vanaf 10,50, maar de Weller stiften zijn echt Long life, dat kan ik je uit ervaring garanderen.

Prijzen gereedschapland.nl 40.72, Okaphone.com 49.50