Ik stel hieronder aan paar (zeer) betaalbare multimeters voor, het klassieke type met draaiknop, Daarnaast zijn uiteraard nog veel meer soorten leverbaar, zoals met een scherm als een smartphone, autorange meters en zelf met ingebouwde (postzegel) oscilloscoop. Zie e-bay, aliexpress of je lokale elektronica leverancier.
De prijzen variëren van euro 3.50 tot 150.00. het is maar hoe luxe je het wilt.
Heb je weinig of geen ervaring met multimeters, kies dan een eenvoudig exemplaar om mee te starten, gezien de prijs zul geen spijt krijgen.
Ik heb zelf gekozen voor een type dat ik bij Action heb gekocht voor 3,95. Het gaat om een meter van Select Plus. Te vinden bij het gereedschap.
Hij is ook verkrijgbaar via bol.com, maar dan betaal je 10 tot 15 euro plus verzendkosten.
Mocht hij bij Action niet te vinden zijn, dan kunt je hem ook via aliexpress bestellen, zoek op DT830B, of A830L (zie hieronder) , daar kosten ze rond 3,15 inclusief verzendkosten, daar komt 21 % Btw bij, totaal dus ongeveer euro 3,75. Je hoeft niet bang te zijn voor extra kosten. Aliexpress draagt de Btw keurig af aan de Nederlandse staat waardoor er geen inklaring kosten bij komen.
Nadeel is natuurlijk de levertijd, rond 2 maanden, als je bij verschillende aanbieders kijkt vindt je er wel één die voor rond 2,50 (+ Btw) extra, de verzending ook kan regelen in 3 weken.
De meetsnoeren zitten erbij, een batterij niet. Hier heb je een standaard 9 volt batterij voor nodig.


De A830L heeft een paar extra’s zoals een keuze uit verschillende kleuren, een uitklapbare steun aan de achterzijde, een mogelijkheid om het meet resultaat op het display te bevriezen en verlichting achter het display. Verder is hij gelijk in mogelijkheden en specificaties.
Deze kost tussen 4,60 en 5,50 inclusief verzendkosten en Btw
De mogelijkheden :
- Gelijkspanning tot 250 Volt (5 bereiken)
- Wisselspanning tot 250 volt (2 bereiken)
- Gelijkstroom tot 10 Ampère (5 bereiken)
- Weerstand 0 tot 2 Mega Ohm(5 bereiken)
- Diode test
- Transistor test (Hfe)
Deze multimeters missen de optie tot het meten van wisselstroom, heb je een Märklin baan die op wisselstroom rijdt, overweeg dan om een iets duurdere meter te kopen die deze mogelijkheid wel heeft.
In het wat hogere segment heb je uiteraard meer keuze, ook al meters met een scherm als dat van een smartphone (aliexpress). Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een meter met draaiknop, duidelijker en ik ben niet zo van de muizen bioscopen 🙂
Heb je wat meer mogelijkheden nodig zoals het meten van wisselstroom en condensatoren, dan is de DT2905A een optie. Deze kost rond 10,00 euro inclusief verzending, Btw , meetsnoeren en Engels talige handleiding, de 9 volt batterij moet je zelf nog kopen. De verzendduur van deze meter is meestal 10 dagen. Dit is een klassieke meter waarbij je zelf het bereik in stelt.
LIDL heeft meestal de Parkside AUTORANGE meter in het assortiment voor tussen 15,00 en 18,00 euro die ook wisselstroom meet tot 10 Ampère. Als hij niet in de winkel ligt, kun je hem via de webshop bestellen.
Deze heb ik ook, maar ik gebruik meestal een goedkope Action meter omdat deze klein, licht en lekker handzaam is.
Bij een autorange meter hoef je alleen maar aan te geven welke soort meting je wilt doen.
De meter kiest zelf het bereik, bijvoorbeeld 2 volt, 20 volt of 200 volt. Voor het meten van stroom (Ampere) moet je nog wel het bereik zelf instellen.
De knop van de parkside meter staat hier op het doormeten van diodes.


Extra’s
Bij de Chinese meter worden meestal redelijke meetsnoeren geleverd, bij de parkside meter zitten irritant stugge kabels.
Een goede set met soepele kabels is ook via aliexpress te vinden, kosten rond euro 3,00 +Btw = 3,63. (inclusief verzending). Let op ! deze snoeren passen in de Parkside meter, NIET in de voordelige meters, dat lukt wel als je de plastic huls rond de banaan steker er af snijdt, zie de onderste tekst en foto.

Deze meetpennen hebben dunne scherpe punten, handig voor het meten aan IC’s en ander dicht op elkaar zittende contact punten. Doe wel de bescherm dopjes er weer op om je vingers te beschermen en afbreken te voorkomen.
Wel voor ingebruikname de bescherm dopjes uit de banaan stekers verwijderen.
Neem de krokodil klemmen erbij dat scheelt een hoop gedoe bij het meten van weerstanden, maar ook makkelijk om de zwarte kabel vast te zetten aan een massa punt zodat je een hand vrij hebt.
Omdat de pennen zo dun zijn past een gewone krokodil klem niet.

Om de snoeren passend te maken voor alle apparaten met banaan steker aansluiting kun je de hulzen eraf snijden zoals bij de rode gebeurt is.
Ze passen dan ook in de voordelige meters.
De hulzen zijn bedoeld voor de veiligheid, om te voorkomen dat een metalen voorwerp de pennen raakt, ik raad daarom aan deze aangepast snoeren te NIET te gebruiken voor het meten aan zaken die met meer dan 24 Volt werken.